14 km schema: de beste hardlooptraining!

Kan je de marathon lopen met een schema waarbij je maar tot 14 km traint? Dat is een vraag die heel veel lopers hebben. Het lijkt onwerkelijk, maar de afgelopen jaren hebben veel hardlopers bewezen dat het mogelijk is. Korte duurlopen en trainen op hartslag dat is de basis van het 14 km schema van Sportrusten. Het schema gaat uit van kwaliteit boven kwantiteit. Van rust en herstel tussen de trainingen. En van trainen in diverse hartslagzones. Kortom dit revolutionaire schema wordt steeds populairder en hardlopers kunnen niet meer om dit schema heen.

This is Running traint al jaren met het 14 km schema van Sportrusten. Op basis van een persoonlijke ervaring van oprichter en trainer Michel de Wit is dit de basis van het marathon programma waar ze een paar jaar geleden mee gestart zijn. De kwaliteit van trainen is hoog en het is een schema wat toegankelijk voor heel veel mensen. En dat is een van de centrale pijlers van This is Running. Iedereen is gelijk en iedereen moet met dit schema zo goed mogelijk voorbereid worden op die magische marathon.

Anders dan bij het traditionele schema gaat het 14 km schema uit van korte duurlopen. Deze duurlopen worden gedaan op hartslag. Op basis van een test die elke loper van tevoren doet gaat de hardloper heel bewust gedurende het schema op deze hartslag trainen. Hiermee wordt het lichaam getraind om op de juiste balans suikers en vetten te lopen. Doordat er ook in een hogere hartslagzone wordt getraind word de VO2max hoger. Waardoor de hardloper ook sneller wordt tijdens het traject. Dit zorgt voor enorme progressie tijdens de voorbereiding.

Het 14 km schema van Sportrusten is een schema waarbij er met toewijding en focus getraind moet worden. Dit bevordert de progressie en wordt er doelgericht naar het einddoel toegewerkt. Een groot voordeel van het 14 km schema is dat het minder blessuregevoelig is dan het traditionele schema waarbij er gedurende een week veel km’s wordt gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *