Voeding voor sporters, wat is belangrijk?

Voor sporters is voeding een belangrijk onderwerp. Vooral voor regelmatige sporters is goed eten van belang. Maar hoe moet je voeding er dan uit komen te zien? Je voeding bepaalt voor een groot gedeelte je energie en speelt dus een belangrijke rol in hoe je uiteindelijk tijdens het sporten presteert. Daarom is het van belang om te weten wat belangrijk is bij voeding voor sporters en wat daar allemaal bij komt kijken. In dit artikel wordt hierop ingegaan en wordt de juiste voeding voor sporters beschreven.

Kies voeding op basis van je doel

Het belangrijkste is om eerst te weten wat je wilt bereiken. Dit heeft namelijk invloed op wat je eet en hoeveel je eet. Hierbij is het belangrijk je je te realiseren dat te weinig eten nooit een goed idee is en dat dit je sportprestaties negatief zal beïnvloeden.

Wil je fit worden/blijven als sporter? Dan is het van belang om gezond en gevarieerd te eten. Bepaal hoeveel calorieën je moet eten om op gewicht te blijven en consumeer gezonde voeding om dat aantal calorieën te behalen. Denk hierbij aan groente, fruit, kip, noten, rijst en zuivel. Drink verder zoveel mogelijk water (dit is sowieso voor alle sporters van belang, ongeacht je doel). 

Wil je afvallen? Het is natuurlijk nog steeds de bedoeling dat je gezond eet, alleen je consumeert minder calorieën. Het is voor sporters die willen afvallen bijvoorbeeld een goed idee om minder koolhydraten te consumeren (vooral minder snelle koolhydraten) en meer te focussen op eiwitten en groente.

Indien je wilt aankomen, eet je juist meer dan wat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Opnieuw geldt hier dat je zoveel mogelijke gezonde voeding moet eten. Je kunt meer koolhydraten eten en zal waarschijnlijk ook wat hoger liggen in vetten.

Zo zie je maar: voor deze drie doelen zijn er al aardige verschillen op basis van hoeveel je eet en wat je eet. Het is dus allereerst van belang om te weten wat je wilt bereiken. Op basis hiervan kun je namelijk beter bepalen hoeveel en wat je eet.

Sportvoeding & Sportsupplementen

Ben je al op het niveau dat je consistent juist en gezond eet? Dan is het al sporter goed om te kijken naar sportvoeding en sportsupplementen. Voor velen valt sportvoeding onder sportsupplementen, maar sommigen zien het los van elkaar. 

Het gaat er bij sportvoeding & sportsupplementen om dat je ondersteund wordt. Enerzijds door het aanvullen van je voedingsstoffen en anderzijds doordat je beter gaat presteren tijdens het sporten. Zo zorgt creatine bijvoorbeeld voor meer kracht en kunnen BCAA-aminozuren helpen met energie en herstel van je spieren. 

Meer hierover weten? Alles over sportvoeding en sportsupplementen is te vinden op www.muscleconcepts.nl.

Voeding voor sporters

Het is voor sporters dus van belang dat er gezond en gevarieerd gegeten wordt. Op basis van je doel bepaal je hoeveel calorieën je consumeert en kun je je macronutriënten wat beter verdelen (tijdens het afvallen kun je bijvoorbeeld beter wat minder koolhydraten consumeren). Vervolgens kun je je voeding en sport ondersteunen met sportvoeding en sportsupplementen voor nog beter resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *