Welke soorten puzzels zijn er?

Niet alleen puzzelstukjes, ook puzzels komen in alle soorten en maten. Mensen die vaak een puzzel maken, zullen dit vast weten: geen puzzel is hetzelfde. En dan gaat het niet alleen over de hoeveelheid stukjes die de puzzel heeft, legpuzzels kunnen natuurlijk verschillen in afbeelding, in niveau en zelfs in vorm. Een aantal verschillende puzzelsoorten worden hier op een rijtje gezet.

Puzzels voor beginnende puzzelaars

Als je sinds je kindertijd geen puzzel hebt gemaakt, kan het zijn dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Om niet meteen ontmoedigd te raken, kan het verstandig te zijn om makkelijk te beginnen. Bijvoorbeeld met een puzzel van Jan van Haasteren. Kunstenaar Jan van Haasteren maakt puzzels met prachtige, grappige en zeer gedetailleerde afbeeldingen, van 500 tot 3000 puzzelstukjes. Omdat we het hebben over ‘bij het begin beginnen’, is het aan te raden eerst een puzzel van 500 stukjes aan te schaffen. De legpuzzels van Jan van Haasteren zijn geschikt voor beginnende puzzelaars, omdat de afbeeldingen druk en kleurrijk zijn en vol details zitten. Omdat er op de puzzels zo veel gebeurt, is het makkelijker om twee stukjes bij elkaar te zoeken: de afbeelding loopt daar in elkaar over.

Heb je de Jan van Haasteren puzzels allemaal al af? Een andere puzzel uitdaging is een gradient puzzel. Een gradient puzzel is een puzzel waar in elkaar overlopende kleuren op staan. Deze kleur is geschikt voor beginners, omdat je de puzzelstukjes gemakkelijk op kleur kunt sorteren. Daarbij is het heel bevredigend om met deze puzzel aan de slag te gaan en bij wijze van spreken een regenboog in elkaar te puzzelen. 

3D puzzels

Een andere categorie van puzzels is 3D puzzels. Zoals iedereen waarschijnlijk weet zijn de meeste puzzels plat met een 2D afbeelding. Deze 3D puzzels geven een prettige afwisseling. 3D puzzels komen in een heleboel vormen. Een puzzel in de vorm van een beroemd gebouw of een planeet, wat je maar wilt, het kan allemaal. En wanneer je een 3D puzzel af hebt, kun je ermee pronken door hem als kunstwerk in je woonkamer neer te zetten.

De moeilijkste puzzels

Voor ervaren puzzelaars is een uitdaging vast welkom. Die kun je natuurlijk vinden in de vorm van een puzzel met tienduizend puzzelstukjes, maar er zijn ook andere opties. De meeste mensen zullen een puzzel beginnen met het zoeken van de hoekjes. Helemaal geen slecht plan van aanpak, tenzij er geen hoekjes zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ronde puzzel of een puzzel met een bijzondere vorm. 1000 stukken legpuzzels zijn een stuk moeilijker wanneer je niet zo goed weet waar te beginnen. 

Wil je toch graag hoekjes in je puzzel, maar wel een uitdaging, kijk dan naar een lege puzzel. Een puzzel met een helemaal witte afbeelding. Je hebt dan geen enkel aanknopingspunt voor welke stukjes bij elkaar horen, behalve de vorm van de puzzelstukjes. Dat is zelfs voor de meest ervaren puzzelaars een uitdaging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *